Kebab z kurczaka w placku pita
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Takich pochwał za obiad już dawno nie słyszałam. Rodzina rozpływała się w zachwycie!!! Co ich tak zachwyciło? Fast food, oczywiście. Wprawdzie domowy, z dobrych składników, ale i tak fast food. W moim ulubionym sklepie arabskim znalazłam pity wypiekane bez jakichkolwiek polepszaczy, dodatków itp., z 3-dniowym terminem ważności, więc kupiłam. Do tego oryginalna mieszanka przypraw do kebabu na wagę i obiad prawie gotowy. Prawie…
- olej do smażenia lub masło klarowane
- 2 cebule
- 3 piersi kurczaka
- przyprawa do kebabu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- placki pita
- kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
- (2 łyżki majonezu)
- 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Mięso umyć, wysuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, pokroić w pióro (przekroić na pół i każdą połówkę wzdłuż na paseczki). Na rozgrzaną patelnię wlać olej lub wrzucić masło. Gdy będzie gorące, wrzucić cebulę, zmniejszyć płomień i mieszając poddusić ją 3-4 minuty. Dorzucić mięso, wsypać przyprawę, sól i pieprz. Smażyć ok. 10 minut, mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy: ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać z pieprzem i solą, dodać jogurt/ śmietanę i ewentualnie majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Placki pita podgrzewać na suchej, gorącej patelni z obu stron aż się nieco zrumienią. Podawać pity z mięsem i sosem czosnkowym, posypanym natką.