Kebab z kurczaka w placku pita

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Kebab z kurczaka w placku pita

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Takich pochwał za obiad już dawno nie słyszałam. Rodzina rozpływała się w zachwycie!!! Co ich tak zachwyciło? Fast food, oczywiście. Wprawdzie domowy, z dobrych składników, ale i tak fast food. W moim ulubionym sklepie arabskim znalazłam pity wypiekane bez jakichkolwiek polepszaczy, dodatków itp., z 3-dniowym terminem ważności, więc kupiłam. Do tego oryginalna mieszanka przypraw do kebabu na wagę i obiad prawie gotowy. Prawie…
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 2 cebule
  • 3 piersi kurczaka
  • przyprawa do kebabu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • placki pita
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
  • (2 łyżki majonezu)
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Mięso umyć, wysuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, pokroić w pióro (przekroić na pół i każdą połówkę wzdłuż na paseczki). Na rozgrzaną patelnię wlać olej lub wrzucić masło. Gdy będzie gorące, wrzucić cebulę, zmniejszyć płomień i mieszając poddusić ją 3-4 minuty. Dorzucić mięso, wsypać przyprawę, sól i pieprz. Smażyć ok. 10 minut, mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy: ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać z pieprzem i solą, dodać jogurt/ śmietanę i ewentualnie majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Placki pita podgrzewać na suchej, gorącej patelni z obu stron aż się nieco zrumienią. Podawać pity z mięsem i sosem czosnkowym, posypanym natką.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *