Domowe tortille
Czas przygotowania: ok. 20 min., czas oczekiwania: ok. 15 min.
Tortille są świetnym dodatkiem do wielu dań, uwielbianym przez Tomka i dzieciaki, ale te kupne mają niestety fatalny skład, z mnóstwem chemicznych dodatków. Szczęśliwie na blogu www.lawendo.pl znalazłam przepis na proste, domowe tortille, które robiłam już kilka razy i bardzo ubogaciły nam menu. Blog prowadzi moja znajoma, Dorota, pasjonatka gotowania, podróży i lawendy, jeśli będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie. Przepis bazuje na mące orkiszowej i ja taką właśnie używam, ale możecie je przygotować oczywiście ze zwykłej mąki pszennej.
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 550 (lub zwykła pszenna)
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki dowolnego oleju
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Mąkę z solą zalać gorącą, przegotowaną wodą i wymieszać najpierw za pomocą łyżki. Gdy ostygnie na tyle, że można ją dotykać, dodać olej i wyrobić wszystko na jednolite ciasto. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 15-30 minut. Po tym czasie odrywać małe kawałki i rozwałkować je na cienkie placki podsypując mąką, jeśli ciasto się klei. Dobrze rozgrzać patelnię (bez tłuszczu), wrzucić placek, poczekać aż się nieco zrumieni (mogą tworzyć się bąble) i przerzucić na drugą stronę. Gotowe!
Właśnie takie przepisy doceniam najbardziej. Mamy odpowiednią bazę, a później możemy działać z dodatkami, jakie nam się tylko zamarzą :)
To prawda, można z mięsem, można vege – co kto lubi :-)