Przepisy w kategorii:

Przystawki

Sałatka z awokado i smażonych pomidorów z czosnkowymi grzankami

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Sałatka z awokado i smażonych pomidorów z czosnkowymi grzankami

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Wiem, że jeszcze tylko trochę i będzie koniec! Koniec świeżych, pysznych, słodkich i soczystych pomidorów, dojrzewających na prawdziwym słońcu. Zatem jeszcze póki są, kupuję je na rynku kilogramami, w najróżniejszych kształtach i kolorach. Gotuję, piekę, smażę i oczywiście zjadam surowe. Dzisiaj w wersji na ciepło, nieco podsmażone, w pysznej sałatce w towarzystwie awokado, mozzarelli i czosnkowych grzanek.
  • 1 dojrzałe awokado
  • spora garść pomidorków
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2-3 skibki chleba żytniego
  • ząbek czosnku
  • dobra oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeża szałwia/ bazylia/ oregano

Przygotowanie

Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić w plastry, które rozłożyć na talerzu. Na to poukładać mozzarellę, wcześniej porwaną na kawałki. Chleb pokroić na niewielkie grzanki i podsmażyć je na patelni na ciepłej (nie gorącej) oliwie. Chleb ma ją tylko wchłonąć, a nie się usmażyć. Po zdjęciu z patelni, natrzeć grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku. Umyte pomidorki przekroić na pół i delikatnie podsmażyć na tej samej patelni przecięciem do dołu z ciepłą (nie gorącą) oliwą. Ułożyć je na mozzarelli. Całość posypać listkami wybranych świeżych ziół, skropić dodatkowo oliwą i odrobiną cytryny. Posolić i popieprzyć.Podawać z grzankami.
 

Lobio czyli gruzińska pasta z fasoli

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Lobio czyli gruzińska pasta z fasoli

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Prawie rok temu prowadziłam warsztaty kulinarne z Tamuną – Gruzinką, którą poznałam kilka miesięcy wcześniej. Gdy się poznałyśmy, kończyła powoli studia magisterskie na poznańskim Uniwersytecie Ekonomicznym i pracowała w jednej z sieci odzieżowych. Postanowiła zostać w Polsce. Dowiedziałam się, że uwielbia gotować, a w czasie wspólnych warsztatów zobaczyłam, że ma wielki kulinarny talent. Niedawno zmieniła pracę – gotuje w jedynej w Poznaniu restauracji gruzińskiej. Lobio jest jednym z dań, które robiłyśmy wtedy na warsztatach. Jest pyszne, bardzo aromatyczne, świetne do chleba. Zniknęło u nas bardzo szybko.
  • ok. 30 dkg ugotowanej czerwonej fasoli (można też użyć tej z puszki, wtedy 1,5 – 2 puszek)
  • 2 – 3 cebule, najlepiej czerwone
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki zmielonych orzechów
  • natka kolendry
  • natka pietruszki
  • ½ – strąka ostrej czerwonej papryczki
  • ocet winny/jabłkowy lub sok z granatu
  • sól, pieprz, cząber

Przygotowanie

Namoczoną wcześniej przez kilka godzin fasolę ugotować tak, żeby się rozpadała. Zostawić trochę wywaru. Rozetrzeć/ zblendować czosnek z solą, kolendrą, pietruszką, orzechami i przyprawami. Dodać ocet/ sok oraz posiekaną papryczkę do smaku. Dobrze utrzeć i wymieszać. Można dodać nieco wywaru, żeby masa się połączyła. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Wymieszać z fasolą i pastą orzechową. Posypać zieleniną. Przechowywać w słoiku w lodówce przez 3-4 dni.
 

Cukinie z parmezanem

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Cukinie z parmezanem

Czas przygotowania: ok. 15 min.

To danie skradło serca mojej rodziny w zeszłym roku. W sezonie cukiniowym robię je często, bo jest pyszne i banalne w przygotowaniu. Podaję jako dodatek do obiadu.
  • 2-3 nieduże cukinie
  • oliwa/ masło klarowane
  • 200 – 250 ml śmietany 30%
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • (2 ząbki czosnku)
  • (świeżo starta gałka muszkatołowa)

Przygotowanie

Cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilę na klarowanym maśle lub oliwie, solimy, smażymy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i dusimy, aż będą miękkawe, ale ciągle jędrne. Posypujemy parmezanem i pieprzem, mieszamy. Podajemy od razu. Czasami dorzucam czosnek i/ lub gałkę muszkatołową, wtedy danie ma bardziej wyrazisty smak.
 

Prosta sałatka na ciepło

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Prosta sałatka na ciepło

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Maja nigdy nie lubiła cukinii. Każdy jej kawałek, w jakiejkolwiek potrawie, zostawiała na brzegu własnego talerza lub wrzucała do mojego. I nagle stał się cud, została fanką tego warzywa, a to za sprawą właśnie tej sałatki. Od kilku tygodni przerabiam cukinię na najróżniejsze sposoby, bo mam stałą dostawę z ogrodu mojej Mamy. Tę sałatkę robię jako dodatek do obiadu lub jako śniadanie, wtedy czasami dorzucam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną lub ryż, to co mam w lodówce.
  • 2 nieduże zgrabne cukinie
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 3 – 4 pomidory (najlepiej różne kolory)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • (świeży tymianek)

Przygotowanie

Cukinie przekroić wzdłuż, a potem na pasterki. Cebulę pokroić w pióro (na pół i każdą połówkę wzdłuż na plasterki), czosnek posiekać, pomidory pokroić w kosteczkę (jeśli nie lubicie skórki, można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać). Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek, wlać oliwę. Gdy będzie ciepła (nie gorąca), wrzucić cebulę i cukinie. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić czosnek i pomidory, tymianek, sól i pieprz. Dusić jeszcze wszystko razem przez chwilę tak, by cukinia była jeszcze jędrna i twardawa. Można dorzucić więcej przypraw – świeżych ziół czy mieloną paprykę, ja jednak najbardziej lubię taką tylko z solą i pieprzem, ewentualnie świeżym tymiankiem.
 

Doskonały sos do sałaty

Czas przygotowania: ok. 5 min.

Doskonały sos do sałaty

Czas przygotowania: ok. 5 min.

Ten sos do sałaty robię od lat. W upalne letnie dni, taki jak był wczoraj, sprawdza się idealnie. Do tego kawałek mięsa albo treściwa sałatka i obiad gotowy!
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżki miodu
  • ok. sok z ½ cytryny
  • ok. ½ szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia/ oliwy/ oleju z pestek winogron
  • spora szczypta soli

Przygotowanie

Czosnek wycisnąć do większej miseczki, rozrobić go z solą. Dodać miód i sok z cytryny, wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki balonowej. Gdy składniki się połączą, stopniowo wlewać olej/ oliwę, cały czas mieszając. Sos zgęstnieje. Sprawdzić smak, w razie potrzeby dodać miód lub sok z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Ja najczęściej używam oleju rzepakowego i oliwy, mniej więcej pół na pół. Oba są dość intensywne w smaku. Olej z pestek z winogron jest neutralny w smaku.
 

Pasta z bobu

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Pasta z bobu

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Prawie codziennie gotuję bób. Dokładam do zup, sałatek, przerabiam na najróżniejsze pasty, chociaż najchętniej podjadam taki wyciągnięty prosto z łupinki. Ta pasta znalazła uznanie u Tomka i Mai, choć ta ostatnia bobu nie lubi. Coś zatem musi w niej być!
  • kubek ugotowanego bobu
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z ok. ½ cytryny
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego
  • sporo posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • ostra wędzona papryka

Przygotowanie

Ugotowany w osolonej wodzie bób odcedzić na sicie i natychmiast przelać zimną wodą i/ lub wrzucić do miski z bardzo zimną wodą (z lodem). Po kilku minutach odcedzić, obrać, podusić widelcem (nie musi być na bardzo gładko). Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tyle przypraw, żeby uzyskać ulubiony smak. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodać nieco oleju.
 

Sałatka z karmelizowanym tofu, bobem i pomidorem

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Sałatka z karmelizowanym tofu, bobem i pomidorem

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Zdaję sobie sprawę, że tofu nie jest popularnym produktem zalegającym w lodówce, ale… Po pierwsze, poszerzam kulinarne horyzonty i sięgam po nowe, inne i mniej znane produkty, które być może sprawdzą się wśród moich blogowych Czytelników. Po drugie, potrzebuję obecnie produktów z dużą zawartością żelaza, a podobno w tofu jest go sporo, więc eksperymentuję. Tofu samo w sobie jest dla mnie paskudne, nawet to wędzone, które mi polecano i które podobno jest lepsze. Nie jest, ale od czego jest Internet. Poszperałam, poczytałam i dowiedziałam się, że tofu bardzo zyskuje, gdy się je zamarynuje i potem jeszcze obrobi. Tak też z nim zrobiłam, przepis na karmelizowane tofu znalazłam na White Plate, reszta sałatki to moja inwencja. Wyszła pyszna, lekka, pełna żelaza i witaminy C, która pozwala je lepiej przyswoić.
  • kostka wędzonego tofu
  • 2-3 nieduże ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • garść ugotowanego bobu
  • ½ – 1 pęczka natki
  • (sól), pieprz

Przygotowanie

Tofu pokroić w niedużą kostkę. W moździerzu utrzeć czosnek z solą i cukrem, potem stopniowo dolewać olej i dalej ucierać do uzyskania pasty. Wrzucić tofu i delikatnie wymieszać, żeby kawałki pokryły się pastą. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej tofu ułożone tak, aby tworzyło pojedynczą warstwę. Smażyć chwilę i przewrócić na inną stronę, później na kolejne na tyle, ile się da. Gdy będzie już przyrumienione, wlać sos sojowy i smażyć jeszcze ok. 30 sekund. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki. Uważać z solą, żeby nie przesolić, bo sos sojowy jest słony.
 

Nasza ulubiona wiosenna surówka

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Nasza ulubiona wiosenna surówka

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Trzy podstawowe składniki, kilka dodatków i oto jest – nasza ulubiona surówka, którą robię co kilka dni i jeszcze się nam nie znudziła. Chrupiąca i pyszna. Polecam.
  • 4 ugotowane jajka
  • duża kalarepa
  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • łyżka majonezu
  • łyżka chrzanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, kalarepę w zapałkę. Warzywa wymieszać z jajkami, majonezem, chrzanem i posiekanymi koperkiem oraz szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
 

Sałatka z ziemniaków i nowalijek

Czas przygotowania: ok. 20 min. plus czas gotowania ziemniaków

Sałatka z ziemniaków i nowalijek

Czas przygotowania: ok. 20 min. plus czas gotowania ziemniaków

W końcu nadeszły cieplejsze dni, a im cieplej, tym mam większą chęć na surowiznę. Powoli porzucam harirę, zupę cebulową i bulwy w najróżniejszej postaci. Kupuję rzodkiewki, kalarepy, kapusty, botwinki, szczypiorek i oczywiście mnóstwo zielonej pietruszki, którą uwielbiam. Chrupiemy je w całości, dorzucam je do szkolnych kanapek i oczywiście komponuję najróżniejsze sałatki. Oto mój najnowszy mix.
  • ok. 10 starych ziemniaków lub ok. 20 młodych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 cebulki ze szczypiorem
  • pół pęczka natki pietruszki
  • spora garść rukoli
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Stare ziemniaki opłukać i ugotować je w mundurkach (czyli skórce), przestudzić. Młode delikatnie umyć, zachowując skórkę. Przestudzić, pokroić. Cebulę przekroić na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki. Ogórki i rzodkiewki pokroić, szczypiorek, szczypior i pietruszkę posiekać. Wlać olej (używam wilkopolski), posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać. Na końcu dorzucić rukolę i jeszcze raz przemieszać. Dobrze schłodzić przed podaniem.
 

Pomysł na Wielkanoc. Zielone placuszki z jajek.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Pomysł na Wielkanoc. Zielone placuszki z jajek.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Te placuszki robiłam kilka razy zimą na bazie podduszonego pora. Bardzo nam smakują, szybko się je robi i oczywiści są bardzo proste w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawiam ich wersję wiosenną, z dużą ilością świeżej zieleniny, dzięki czemu świetnie pasują na wielkanocny stół.
  • 3 duże pory, biała część
  • 6 jajek
  • masło klarowane/ olej
  • duża garść orzechów włoskich, posiekanych
  • dużo zielonego: szczypiorek, rzeżucha, najróżniejsze, kiełki, pietruszka
  • mielona papryka wędzona
  • słodka/ ostra papryka mielona
  • 2-3 łyżki mąki razowej (orkiszowej)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pory dokładnie oczyścić, pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię (ma być ciepła, nie gorąca), dorzucić masło/ dolać olej, chwilę jeszcze podgrzać. Dorzucić pokrojony por i szklić go na patelni ok. 15 minut, często mieszając i pilnując, żeby się nie przypalił (a lubi). Przerzucić do większej miski, wbić jaja, dorzucić zieleninę, orzechy i przyprawy. Ważne, żeby dorzucić i ostrą i wędzoną paprykę. Moja wędzona jest bardzo ostra, więc dorzucam jeszcze słodką paprykę, ale jeśli macie wędzoną łagodną, to koniecznie dorzućcie ostrą lub chilli. Podduszony por, jajka i orzechy są słodkie w smaku, więc wędzona i ostra papryka świetnie je równoważą. Dorzucić mąkę, w takiej ilości, żeby placuszki się nie rozwalały. Ponownie rozgrzać patelnię, wysmarować nieco tłuszczem i smażyć niewielkie placuszki z obu stron. Wystarczy im chwila, aż się zetną i delikatnie zrumienią. Podawać posypane dodatkową zieleniną.