
Kurczak pieczony w świeżym rozmarynie
Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 20 min.
Za to danie dostałam tyle pochwał, że po prostu muszę się nim podzielić.
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1-2 łyżki miodu/ syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- dużo gałązek świeżego rozmarynu, podzielonego na igiełki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć sola i pieprzem. W większej misce wymieszać musztardę z miodem, olejem i rozmarynem. W tak przygotowaną marynatę włożyć mięso i wymieszać, aby wszystkie się nią pokryły. Przykryć folią i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc, ale 2-3 godziny wystarczy. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową), i krótko obsmażyć kawałki mięsa na większym ogniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.