Kurczak pieczony w świeżym rozmarynie

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 20 min.

Kurczak pieczony w świeżym rozmarynie

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 20 min.

Za to danie dostałam tyle pochwał, że po prostu muszę się nim podzielić.
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1-2 łyżki miodu/ syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • dużo gałązek świeżego rozmarynu, podzielonego na igiełki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć sola i pieprzem. W większej misce wymieszać musztardę z miodem, olejem i rozmarynem. W tak przygotowaną marynatę włożyć mięso i wymieszać, aby wszystkie się nią pokryły. Przykryć folią i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc, ale 2-3 godziny wystarczy. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową), i krótko obsmażyć kawałki mięsa na większym ogniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *