Kurkowe risotto na cydrze
Czas przygotowania: ok. 15 min., czas gotowania: ok. 35 min.
Risotto nie należy do ulubionych potraw mojej rodziny, więc robię je rzadko. Wczoraj jednak nadszedł ten dzień, bo dostałam świeże kurki i stwierdziłam, że podam je właśnie z risotto. Zjedli i nawet nieco sobie dołożyli, więc nie było chyba źle. I jeszcze taka sprawa: wcześniej risotto robiłam zawsze na białym winie, ale gdy na Jadłonomii zobaczyłam, że można je zrobić na bazie cydru, przerzuciłam się na ten ostatni trunek. Wolę delikatny posmak jabłek niż kwaskawy winogron.
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego
- opakowanie świeżych kurek
- 400 g ryżu arborio
- ½ szklanki cydru
- gorąca woda lub bulion warzywny/ drobiowy (nie z kostki) w proporcji: 1 część ryżu na 3 części płynu
- ok. 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu/ grana padano
- kilka łyżek śmietanki 30 lub 36%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Garnek (najlepiej o dużej średnicy, niski, z grubym dnem) rozgrzać. Wrzucić masło klarowane, gdy się rozpuści dorzucić posiekaną drobno cebulę i część tymianku. Chwilę dusić, mieszając i dorzucić oczyszczone, pokrojone kurki. Smażyć wszystko razem ok. 15 minut. Dorzucić ryż (nie można go wcześniej płukać – musi być suchy) i smażyć przez 1-2 minuty mieszając, aby ryż oblepił się masłem. Dodać cydr i mieszać dalej, aż płyn odparuje. Wlać pierwszą porcję gorącego płynu i mieszając od czasu do czasu i czekać aż płyn się wchłonie. Dodać połowę kolejnej porcji i wszystko powtórzyć. Później stopniowo dolewać płyn, zawsze mieszając od czasu do czasu, szczególnie to co jest na spodzie, żeby się nie przypaliło. W międzyczasie dodać pieprz, sól i resztę tymianku. Pod koniec gotowania sprawdzić twardość ryżu. Mam być al dente, czyli twardawy. Może się zdarzyć, że stanie się tak, zanim zostanie dolany cały płyn. Wtedy po prostu wcześniej zakończyć gotowanie. Gdy ryż będzie już gotowy, dodać parmezan i śmietanę, dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i wyłączyć gaz. Odczekać 5 minut, żeby risotto „dojrzało” i podawać natychmiast.