Makaron Mai i Łukasza

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Makaron Mai i Łukasza

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Kilka dni temu Maja i Łukasz dostali ode mnie zadanie: przygotować obiad. Mieli wybrać przepis, podać mi listę potrzebnych produktów i wszystko zrobić samodzielnie. Danie było przepyszne, byliśmy z Tomkiem zachwyceni. Zrobiłam je już ponownie. Przepis, po niewielkiej zmianie, pochodzi z książki Jamiego Olivera „15 minut w kuchni”.
  • 500 g makaronu
  • 4-5 dobrej jakości surowe kiełbaski
  • olej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu (albo około łyżeczki suszonego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gęstego octu balsamicznego (glassy)
  • 350 g passaty pomidorowej

Przygotowanie

Kiełbaski naciąć wzdłuż do ok. ¾ głębokości, otworzyć je jak książkę, natrzeć olejem i połową rozmarynu i smażyć na patelni (grillowej), przewracając, aż będą gotowe w środku i chrupiące na wierzchu. Wrzucić do malaksera obraną i nieco pokrojoną cebulę, nasiona kopru, suszone pomidory oraz połowę rozmarynu, odrobinę soli oraz pieprzu i wszystko zmiksować(można także za pomocą blendera). Przełożyć zmiksowaną masę na patelnię, dodać 1-2 łyżki oleju, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko smażyć, często mieszając. Dodać ocet balsamiczny i passatę, jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować według przepisu, odcedzić zachowując kubek wody z gotowania. Makaron dorzucić do sosu, dolać nieco wody, wszystko wymieszać. Podawać z pokrojonymi kiełbaskami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *