
Zawijane ciasto z pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: 30-40 min.
To ciasto to fajny pomysł na przystawkę czy lunch. Robi się je prosto i bardzo szybko i można je nadziać tym, co akurat zalega w lodówce. Robiłam je latem z kurkami (PYSZNE!!!), wczesną jesienią ze świeżymi grzybami, dzisiaj wersja pieczarkowa. Mam w planach wersję warzywną, która raczej nie spotka się z entuzjazmem, ale co tam…
- 1 i ¼ szklanki mąki (u nas orkiszowa)
- sól
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ – ½ szklanki śmietany szczecineckiej 18% (kwaśnej, gęstej)
- 1 żółtko
- 1 łyżka bardzo zimnej wody
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 1 cebula
- masło klarowane/ olej z pestek winogron
- ½ kg pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, świeży rozmaryn (lub inne świeże zioła jak tymianek czy szałwia)
- kawałek sera pleśniowego
Przygotowanie
Wyrabiamy ciasto rękami dodając tyle śmietany, aby składniki się pozlepiały. Lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki, kroimy w paseczki lub kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy/ wlewamy tłuszcz. Gdy jest ciepły, wrzucamy cebulę i dusimy przez 3-4 minuty. Dorzucamy pieczarki i parę minut smażymy, dodając rozmaryn i suszone pomidory pokrojone na kawałki. Solimy, pieprzymy, studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Jeśli za bardzo się lepi, podsypujemy mąką. Na środku kładziemy farsz i zawijamy brzegi. Posypujemy kawałkami sera. Można brzegi ciasta posmarować pozostałym białkiem. Pieczemy 30-40 minut w 200 st.