Krem z buraków i malin

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas gotowania: ok. 30 min.

Krem z buraków i malin

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas gotowania: ok. 30 min.

Ten krem może być alternatywą dla wigilijnego barszczu lub zupą na świąteczne dni. Robiłam ją już kilka razy na warsztatach świątecznych i wzbudzała zachwyt. Ma piękny, głęboki kolor, podkręcony przez maliny. Jest dość słodka, więc jeśli ktoś woli ją bardziej przełamać, to zamiast słodkiej ricotty może ją zaserwować z fetą.
  • 1 kg buraków
  • masło klarowane/ olej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g mrożonych malin
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 300 g ricotty, pokruszonej

Przygotowanie

Buraki obieramy (radzę użyć rękawiczek) i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle/oleju z lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku przez 10 minut, mieszając, żeby się nie przypaliło. Zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy rozmrożone maliny i miksujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Rozlewamy zupę do miseczek i podajemy z ricottą.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *