Tarta orkiszowa z porem i serem pleśniowym

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 50 min.

Tarta orkiszowa z porem i serem pleśniowym

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 50 min.

Uwielbiam tarty! Są proste i szybkie w przygotowaniu i są doskonałym sposobem na pozbycie się zalegających w lodówce resztek. A domowa na kruchym spodzie – ideał. Niestety tylko dla mnie, reszta uznaje tylko ciasto francuskie. Ostatnio nawet przymierzyłam się do kupnego ciasta francuskiego, przeczytałam składy wszystkich ciast jakie były w sklepie i zrezygnowałam. Sama chema, jak mówi Antek. Jeśli ktoś może polecić ciasto francuskie o godziwym składzie, błagam o pomoc. Ja niestety nie znalazłam gotowego, a nie chcę robić go własnoręcznie. Bez przesady.
    Na kruche ciasto (na 1 dużą formę)
  • 180 gram masła pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek wody
  • duża szczypta soli
  • 300g mąki orkiszowej
  • Na farsz i masę

  • por
  • masło klarowane
  • kawałek sera pleśniowego
  • garść podprażonych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 250-300 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Do średniej wielkości miski żaroodpornej włóż masło, olej, wodę i sól. Wstaw naczynie do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach. Wyciągnij miskę ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszaj szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być takie lekko świecące tłuszczem. Przenieś ciasto na blachę i rozprowadź za pomocą łopatki lub łyżki, dociśnij ciasto palcami bo boków blachy, nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Wystudź zanim nałożysz farsz. W międzyczasie roztop na ciepłej patelni masło klarowane i podduś na nim oczyszczony i pokrojony w talarki por. Przestudź go. Jajka wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczonym (i przestudzonym) cieście poukładaj por, ser w kawałkach i orzechy. Zalej wszystko delikatnie masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na 180 st. na ok. 20 – 25 min aż masa się zetnie.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *