Najprostsza sałatka z pieczonej papryki

Czas pieczenia: ok. 20 min., czas przygotowania: ok. 20 min.

Najprostsza sałatka z pieczonej papryki

Czas pieczenia: ok. 20 min., czas przygotowania: ok. 20 min.

Papryka w ulubionej przeze mnie postaci – upieczona. Pyszna, prosta sałatka, choć ściąganie skórki jest nieco mozolne. Obieram tylko tyle, ile się da. Bardzo fajna jako bruschetta z podpieczonym chlebem, skropionym oliwą. W sam raz na końcówkę lata.
  • papryki w różnych kolorach
  • świeże oregano
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Papryki przeciąć na pół, oczyścić z pestek, opłukać i osuszyć.Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st na 15-20 minut, aż papryki zrobią się czarne. Włożyć do plastikowego worka i zawiązać. Zostawić na 10-15 minut i obrać ze skórki, tyle ile się da. Pokroić w paseczki, polać oliwą, posolić, popieprzyć, dodać oregano. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *