JustChopped czyli o tym, jak uprościć gotowanie

Z www.justchopped.pl połączyło nas umiłowanie dobrego jedzenia i dobór najwyższej jakości składników do przyrządzanych potraw. W czasie spotkania rozmawialiśmy, co oczywiste, o jedzeniu i wspólnych planach na przyszłość. A dzisiaj otrzymałam wyczekiwane kartony z trzema potrawami: wegetariański ramen z miso, tortille z pieczonym łososiem, awokado i cytrynowym winegretem oraz satay z kurczaka z dipem arachidowym. Dla każdego coś miłego. W każdym kartonie przepis i starannie zapakowane składniki w odmierzonych ilościach na dwie osoby. Tyle ile trzeba; ani trochę mniej, ani więcej. Niczego nie trzeba wyrzucać, nic się nie marnuje. Z Mają i Łukaszem zabraliśmy się do pracy, której było niewiele. Trochę siekania, tarcia, podgotowanie, obsmażenie. Dobrze się wspólnie przy tym bawiliśmy. I po kilkunastu minutach siedzieliśmy przy talerzach pełnych japońskiej zupy ramen. Było jej dużo więcej niż dla dwóch osób. Zupełnie nowe smaki, wcześniej nam nie znane. Jutro kolejne potrawy.
Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *