Jak doczyścić BARDZO przypalony garnek?

Czas przygotowania: hmmm

Jak doczyścić BARDZO przypalony garnek?

Czas przygotowania: hmmm

Nie ukrywam, że przypalanie garnków zdarza mi się od czasu do czasu, szczególnie w okresie robienia zapraw na zimę. Kilka dni temu robiłam konfiturę z aronii i, jak to ja, jeszcze kilka innych rzeczy w tym samym czasie i… przypaliło się, bardzo mocno. Ponieważ miałam już sprawdzony sposób od Elizy, który zawsze zapisywałam na gubiących się kartkach, ponownie wysłałam do niej smsa: jak się czyściło przypalony garnek??? I obiecałam jej, że to już ostatni raz, że wpiszę na bloga i jak znowu przypalę, to będę miała pod ręką. Zatem, głównie dla mnie, ale może ktoś skorzysta, sposób na przypalony garnek. Dzięki Eliza!
  • soda oczyszczona
  • ocet spirytusowy

Przygotowanie

Przypalony garnek zasypać sporą ilością sody, wlać na to ocet (ja zużywam z reguły prawie całą butelkę). Postawić na gazie i podgrzewać na małym płomieniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zostawić na kilka godzin, np. na noc i zabrać się do szorowania (najlepszy jest druciak). Uwierzcie mi, schodzi! Uratowałam garnki, które chciałam wyrzucić, bo nie wierzyłam, że można doczyścić. A się udało.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *