
Kapusta z grzybami
Czas przygotowania: ok. 30 min., czas gotowania: ok. 1 h
Na ostatnich warsztatach firmowych, pewna Ala zapytała mnie, czy na blogu pojawią się jakieś świąteczne przepisy. Zapytałam, czy jest coś konkretnego, co by chciała. Odpowiedziała, że na przykład kapustę z grzybami. A ja na to, że robię ją na oko i nie ma tutaj filozofii. Ala na to, że nie uznaje gotowania „na oko”, że musi mieć dokładny przepis, krok po kroku, konkretne ilości składników itd. Pomyślałam wtedy o sobie i moich zdolnościach technicznych, a raczej o ich braku. Aby zrobić cokolwiek technicznego, nawet bardzo prostego (w opinii innych), muszę mieć to wcześniej bardzo dokładnie wytłumaczone. Instrukcje pisemne nie wchodzą w grę, bo ich absolutnie nie rozumiem. Zatem przepis na kapustę z grzybami jest przeze mnie precyzyjnie dopracowany, starałam się tutaj maksymalnie. Mam nadzieję Alicjo, że Cię nie zawiodę.
- 0,5 kg dobrej kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 30 g suszonych grzybów
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę przepłukać na sicie, najlepiej 2 razy. Jeśli jest bardzo kwaśna, moczyć ją przez 2-3 godziny i wtedy jeszcze przepłukać. Porządnie odsączyć, przesiekać. Grzyby ugotować w ok. 0,5 l wody przez 20 minut, przestudzić, pokroić. Zostawić wywar, w którym się gotowały. Cebulę/e obrać, posiekać w kosteczkę. Rozgrzać garnek, wrzucić masło lub wlać olej. Gdy będzie ciepły, wrzucić cebulę i dusić 2 minuty, dodać grzyby i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać kapustę i wywar z gotowania grzybów i wszystko dusić pod pokrywką na niewielkim ogniu. Mieszać dość często, żeby kapusta się nie przypaliła. Dosolić i dopieprzyć do smaku (!). Jeśli kapusta zaczyna się przypalać, dolać odrobinę wody i w razie potrzeby czynność powtarzać. Gotować ok. 45 min. do godziny. Kapusta powinna być miękka. Najlepiej przygotować ją dzień lub dwa przed podaniem.