Pomysł na Wielkanoc. Babka bananowa z daktylami, morelami i migdałami

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia ok. 45 min.

Pomysł na Wielkanoc. Babka bananowa z daktylami, morelami i migdałami

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia ok. 45 min.

Tradycyjna babka to taki rodzaj ciasta, którego nie lubię i nie jem. Jest sucha i zupełnie bez wyrazu. Ta babka to coś zupełnie innego. Jest bardzo aromatyczna, wyrazista, wilgotna, pełna słodyczy płynącej z miodu, bananów i bakalii. W wersji „na bogato” możecie zrobić do niej glazurę z masła i miodu i dodatkowo ozdobić ją bakaliami. Możecie oczywiście glazurę pominąć. I tak będzie pyszna, a nieco mniej kaloryczna.
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g mąki (u na orkiszowa, pół na pół biała i razowa)
  • nieco ponad ½ łyżeczki sody
  • nieco ponad ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • (50 g cukru trzcinowego)
  • 2 duże jajka, rozkłócone (rozmieszane)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 przejrzałe banany
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g słupków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • Na glazurę

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 – 15 g masła
  • nieco soku z cytryny
  • posiekane daktyle, morele i migdały do ozdoby

Przygotowanie

Mąkę, masło, cynamon, cukier (można, nie trzeba, bo i tak jest słodki banan, miód i słodkie suszone owoce), jajka i miód ubij mikserem na jednolitą masę. Rozgnieć banany, posiekaj daktyle i morele. Wmieszaj do ciasta razem z migdałami. Przełóż do formy do pieczenia babki, wcześniej natłuszczonej i piecz ok. 40-50 minut w 180 st. aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Studź w formie przez 15 minut, a następnie wyłóż na kratkę. Masło i miód doprowadź do wrzenia, gotuje po rozpuszczeniu masła przez ok. 1 minutę aż polewa lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj do smaku sok z cytryny, aby przełamać słodycz miodu. Jeśli lubisz bardzo słodkie, pomiń cytrynę. Przestudź, aż glazura stanie się gęsta i nieprzejrzysta. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp posiekanymi bakaliami.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *