Pomysł na Wielkanoc. Babka bananowa z daktylami, morelami i migdałami
Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia ok. 45 min.
Tradycyjna babka to taki rodzaj ciasta, którego nie lubię i nie jem. Jest sucha i zupełnie bez wyrazu. Ta babka to coś zupełnie innego. Jest bardzo aromatyczna, wyrazista, wilgotna, pełna słodyczy płynącej z miodu, bananów i bakalii. W wersji „na bogato” możecie zrobić do niej glazurę z masła i miodu i dodatkowo ozdobić ją bakaliami. Możecie oczywiście glazurę pominąć. I tak będzie pyszna, a nieco mniej kaloryczna.
- 175 g miękkiego masła
- 200 g mąki (u na orkiszowa, pół na pół biała i razowa)
- nieco ponad ½ łyżeczki sody
- nieco ponad ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- (50 g cukru trzcinowego)
- 2 duże jajka, rozkłócone (rozmieszane)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 przejrzałe banany
- 50 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g słupków migdałowych lub posiekanych migdałów
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 – 15 g masła
- nieco soku z cytryny
- posiekane daktyle, morele i migdały do ozdoby
Na glazurę
Przygotowanie
Mąkę, masło, cynamon, cukier (można, nie trzeba, bo i tak jest słodki banan, miód i słodkie suszone owoce), jajka i miód ubij mikserem na jednolitą masę. Rozgnieć banany, posiekaj daktyle i morele. Wmieszaj do ciasta razem z migdałami. Przełóż do formy do pieczenia babki, wcześniej natłuszczonej i piecz ok. 40-50 minut w 180 st. aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Studź w formie przez 15 minut, a następnie wyłóż na kratkę. Masło i miód doprowadź do wrzenia, gotuje po rozpuszczeniu masła przez ok. 1 minutę aż polewa lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj do smaku sok z cytryny, aby przełamać słodycz miodu. Jeśli lubisz bardzo słodkie, pomiń cytrynę. Przestudź, aż glazura stanie się gęsta i nieprzejrzysta. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp posiekanymi bakaliami.