
Razowe ciasteczka cynamonowe
Czas przygotowania: ok. 25 min., czas chłodzenia: 1 h, czas pieczenia: 10 min.
Te ciasteczka pachną już nieco Świętami, ale to jeszcze nie pierniczki. Można je zrobić, tak jak w przepisie, z cynamonem, można zamiast niego użyć imbir. Pyszne, maślane i kruche.
- 250 g zimnego masła
- 400 g mąki razowej (pszennej, orkiszowej)
- 20 dkg cukru pudru (u mnie trzcinowy)
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie
Z mąki urobić kopczyk. Wrzucić wszystkie składniki, w tym zimne, posiekane masło. Wszystko jeszcze posiekać nożem i szybko zarobić ciasto, najlepiej zimnymi dłońmi (to nie żart). Można też, tak jak ja, użyć miksera i wszystko po prostu w nim wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Odrywać kawałki ciasta, trochę je ogrzać i rozwałkować, podsypując nieco mąką jeśli ciasto się klei. Piec 9-10 minut w temperaturze 200 st.