Zapiekane brzoskwinie z migdałami
Czas przygotowania: ok. 15 min., czas zapiekania: 30 min.
Przepis na te pyszne brzoskwinie mam od dawna, ale nie pamiętam skąd. Przypomniałam sobie o nim, gdy dzisiaj po zakupach na targu wyciągnęłam z kosza nieduże, ale słodkie i bardzo aromatyczne polskie brzoskwinie. Przygotowałam je na podwieczorek (zdarza się to wyjątkowo rzadko), wzbudziły zachwyt. Dzieci poprosiły, żebym robiła je częściej. Sezon brzoskwiniowy powoli się kończy, więc pewnie przez najbliższe dni podwieczorek będziemy jeść codziennie.
- 100 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 100 g zmielonych migdałów
- 8 niedużych brzoskwiń
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Ubić jajka (razem białka i żółtka). Brzoskwinie przeciąć na pół, wyjąć pestki, powiększyć powstałą dziurę (używam do tego łyżeczki) i włożyć tam masę migdałową. Piec pół godziny w 175 stopniach.