Zapiekane brzoskwinie z migdałami

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas zapiekania: 30 min.

Zapiekane brzoskwinie z migdałami

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas zapiekania: 30 min.

Przepis na te pyszne brzoskwinie mam od dawna, ale nie pamiętam skąd. Przypomniałam sobie o nim, gdy dzisiaj po zakupach na targu wyciągnęłam z kosza nieduże, ale słodkie i bardzo aromatyczne polskie brzoskwinie. Przygotowałam je na podwieczorek (zdarza się to wyjątkowo rzadko), wzbudziły zachwyt. Dzieci poprosiły, żebym robiła je częściej. Sezon brzoskwiniowy powoli się kończy, więc pewnie przez najbliższe dni podwieczorek będziemy jeść codziennie.
  • 100 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 8 niedużych brzoskwiń

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Ubić jajka (razem białka i żółtka). Brzoskwinie przeciąć na pół, wyjąć pestki, powiększyć powstałą dziurę (używam do tego łyżeczki) i włożyć tam masę migdałową. Piec pół godziny w 175 stopniach.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *