Ryż z karmelizowanymi jabłkami

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Ryż z karmelizowanymi jabłkami zrobiłam dzisiaj jako bardzo szybki obiad dla Łukasza i dla mnie. Bałam się, że Najstarszy nie będzie zachwycony, bo obiady na słodko (choć bez cukru) nie należą do jego ulubionych, ale ten mu wyjątkowo smakował :D. Muszę przyznać, że mi także. Dodatkowym plusem tego dania było wsparcie rodzimego sadownictwa! #jedzjabłka!
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka
  • 3-4 łyżki miodu
  • 150-200 ml śmietany (najlepiej 30%)
  • cynamon

Przygotowanie

Do gotującej wody wsyp przepłukany pod bieżącą wodą ryż i dodaj szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym płomieniu aż ryż wchłonie wodę. Zajmuje to około 15 minut. W międzyczasie umyj jabłka, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Na ciepłą (nie gorącą!!!) patelnię wlej miód i pozwól mu się nieco podgrzać. Wrzuć jabłka i od czasu do czasu obracaj je w miodzie, aby całe się nim pokryły. Posyp cynamonem, po 5-6 minutach wlej śmietanę i pogotuj jeszcze 3-4 minuty, aby otrzymać gęsty sos. Podawaj z ryżem.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *