Kruche maślane ciasteczka

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: 10-15 min.

Kruche maślane ciasteczka

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: 10-15 min.

Latem, gdy pełno było słodkich owoców, nie miałam wielkiego zapotrzebowania na ciasta i ciasteczka. Wprawdzie teraz pełno jest słodkich jabłek i gruszek, ale widzę, że panuje ogólne „ssanie” na „coś słodkiego”. Maja, Łukasz i Tomek przeszukują szuflady i szafki w poszukiwaniu słodyczy. Widzę, że nawet antkowa gorzka „zdrowa” czekolada znika podejrzanie szybko, choć wcześniej nikt jej nie zauważał, nie mówiąc o jej spożyciu. Wychodzę zatem naprzeciw rodzinnym (i moim także) potrzebom i co 2-3 dni piekę coś fajnego. Wolę, żebyśmy zjadali ciasta pieczone na dobrej mące, maśle i cukrze trzcinowym niż pełne chemicznych dodatków i tłuszczów trans sklepowe słodycze. Przepis na te ciastka znalazłam w książce Agnieszki Kręglickiej „Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia Polska dla nastolatków”, którą podarowałam Dzieciom. Ciastka robiliśmy już z 5 razy, a Maja samodzielnie 3 razy robiła z niej leniwe.
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru (trzcinowego)
  • szczypta soli
  • wybrane dodatki: sezam, posiekane migdały, orzechy, mak, imbir, skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Masło posiekaj nożem i dodaj do mąki i cukru. Dodaj sól i wybrane dodatki. Dłońmi rozrabiaj masło tak, by mąka oblepiała jak najmniejsze jego cząsteczki. Rozcieraj je w mące. Zaczną powstawać grudki ciasta, łącz je w coraz większe, zagniataj. Najlepiej ugniatać samymi końcówkami palców, bo ciasto kruche nie lubi ciepła. Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto jest gotowe. Można je podzielić na 3-4 części i z każdej utworzyć wałek o średnicy ok. 2 cm. Wstawić je na ok. 0,5 h do lodówki. Po wyjęciu pokroić w poprzek tworząc okrągłe ciasteczka. Nie ukrywam, ciasto się nieco rozwala i trzeba je trochę zlepiać. Można także takie schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka foremkami, jak pierniczki. Piec w temp. 200 st. ok. 10-15 minut do zrumienienia. Po wyciągnięciu z piekarnika szybko przełożyć na kratkę lub duży talerz.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *