Krem z topinambura

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas gotowania: ok. 20 min.

Krem z topinambura

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas gotowania: ok. 20 min.

Kilka dni temu zaserwowałam na obiad nową zupę. Z czego jest ta zupa, padło pytanie. Z topinambura, odpowiedziałam. Z czego??????????????????????? Z topinambura! Na twarzach moich współbiesiadników pojawił się grymas niechęci, ale karnie chwycili za łyżki i … zjedli. I pochwalili, więc zrobiłam ją znowu i jutro zrobię ponownie.
Zatem, co to jest topinambur? Jest to warzywo, zwane także słonecznikiem bulwiastym. Obok pasternaku, brukwi i skorzonery wraca powoli do łask. Jak smakuje? Widziałam porównania do pestek słonecznika i orzechów, ale ja specjalnie tych smaków w nim nie odnalazłam. Dla mnie ma po prostu swój, topinamburowy smak. Jest bardzo delikatny, lekko słodkawy i taka jest właśnie ta zupa. Wielbiciele bardziej wyrazistych smaków mogą czuć się zawiedzeni. Ale na korzyść topinambura przemawiają jeszcze jego właściwości pro zdrowotne. Według informacji z sieci topinambur obniża poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, wspomaga odchudzanie i działa antyrakowo. Nieźle!!! Przyznaję, że do tej pory niełatwo było go zdobyć, ale od pewnego czasu jest w stałej sprzedaży w lidlu, dlatego mogę polecić go z czystym sumieniem.
  • 1 kg topinamburu
  • 2 cebule
  • 2-3 ziemniaki
  • masło klarowane/ olej
  • ok. 1,5 – 2 l bulionu/ wody
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • natka
  • orzechy laskowe

Przygotowanie

Przygotować miskę z wodą i wcisnąć do niej nieco soku z cytryny. Obrać topinambur i wrzucić go od razu do wody z cytryną, żeby nie ściemniał. Obrać i posiekać cebulę, obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Rozgrać garnek, wlać olej/ wrzucić masło i po rozgrzaniu poddusić na tym cebulę przez kilka minut. Wrzucić odsączony topinambur i ziemniaki, chwilę razem poddusić, wlać bulion/ wodę. Gotować pod przykryciem ok. 15 – 20 minut, posolić i popieprzyć, wcisnąć sok z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulion/ wodę. Podawać z podprażonymi i posiekanymi orzechami oraz natką.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *