Ciepła sałatka z pieczonych warzyw z cykorią i karmelizowanymi orzechami

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 35 min.

Ciepła sałatka z pieczonych warzyw z cykorią i karmelizowanymi orzechami

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 35 min.

Ta sałatka skradła nasze serca i była hitem styczniowych warsztatów. Mnie wystarcza jako samodzielne danie, chociaż jestem w tym raczej odosobniona. Jeśli uda się kupić, to polecam czerwoną cykorię, bo całość wygląda jeszcze piękniej. Mieszając składniki na dressing, możecie pominąć musztardę, sos będzie wtedy zdecydowanie łagodniejszy i całość słodka. Musztarda doda jej wyrazu.
  • 5 – 6 marchewek pokrojonych wzdłuż na 4 ćwiartki
  • 5 – 6 pietruszek pokrojonych wzdłuż na 4 ćwiartki
  • oliwa
  • cynamon, mielony kumin
  • spora garść orzechów laskowych
  • syrop klonowy
  • 4 cykorie, podzielone na listki, serce pokrojone w cienkie plasterki
  • sok z 1 pomarańczy
  • ocet jabłkowy
  • olej z orzechów włoskich/ olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia/ oliwa
  • S(musztarda dijońska/ francuska)
  • świeży tymianek

Przygotowanie

Marchew i pietruszkę umieść w formie do pieczenia, polej oliwą, dodaj cynamon, kumin i sól, wymieszaj. Piecz ok. 35 minut w 180 st. aż warzywa będą miękkie i przyrumienione na brzegach. Wymieszaj sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, olej i musztardę aby zrobić dressing. Zmiażdż orzechy (na grubo) i podpraż na suchej patelni aż zaczną się rumienić. Dodaj syrop klonowy, a kiedy zgęstniej i oblepi orzechy, zdejmij z patelni. Podpieczone warzywa wymieszaj z cykorią i dressingiem, posyp orzechami i tymiankiem, od razu podawaj.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *