Tłustoczwartkowa zupa krem z porem i jabłkiem
Czas przygotowania: ok. 10 min., czas gotowania: ok. 35 min.
Dzisiejszy dzień jest kulinarnie zaanektowany przez pączki. O pączkach słyszę już od dni kilku, dosłownie wszędzie. U nas oczywiście też będą. Kupne, ale ze sprawdzonego miejsca. Nie wszystkim jednak będą one dane. Bezcukrowy i bezdrożdżowy Antek dostanie zdrowe ciasteczka, które zaraz upiekę. Ja wielką fanką pączków nie jestem (poza pączkami mojej Teściowej, które są po prostu najlepsze!!!), więc w geście solidarności z Antkiem także jeść nie zamierzam (choć mogę ulec ogólnej presji tudzież łakomstwu). Zamiast pączków pyszna zupa na rozgrzewkę, bo po wielu słonecznych i ciepłych dniach tak jakoś dzisiaj chłodniej i ciemniej.
- 2 pory
- 2 ziemniaki
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- ok. 1 – 1,2 l domowego bulionu lub wody
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Pory, ziemniaki i jabłko umyć. Z pora zdjąć wierzchni liść, pokroić w talarki białą część. Ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlać sporo oleju, podgrzać. Wrzucić por i jabłko i szklić na niewielkim ogniu przez 5-7 minut mieszając od czasu do czasu, żeby por się nie przypalił. Dorzucić ziemniaki, zalać wodą lub bulionem, posolić. Gotować na niewielkim ogniu pod przykrywką ok. 30 – 35 minut aż warzywa zmiękną. Zmiksować, doprawić gałką muszkatołową (najlepiej zetrzeć świeżą) i pieprzem. Fajnie smakuje podana z orzechami włoskimi.