Tłustoczwartkowa zupa krem z porem i jabłkiem

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas gotowania: ok. 35 min.

Tłustoczwartkowa zupa krem z porem i jabłkiem

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas gotowania: ok. 35 min.

Dzisiejszy dzień jest kulinarnie zaanektowany przez pączki. O pączkach słyszę już od dni kilku, dosłownie wszędzie. U nas oczywiście też będą. Kupne, ale ze sprawdzonego miejsca. Nie wszystkim jednak będą one dane. Bezcukrowy i bezdrożdżowy Antek dostanie zdrowe ciasteczka, które zaraz upiekę. Ja wielką fanką pączków nie jestem (poza pączkami mojej Teściowej, które są po prostu najlepsze!!!), więc w geście solidarności z Antkiem także jeść nie zamierzam (choć mogę ulec ogólnej presji tudzież łakomstwu). Zamiast pączków pyszna zupa na rozgrzewkę, bo po wielu słonecznych i ciepłych dniach tak jakoś dzisiaj chłodniej i ciemniej.

  • 2 pory
  • 2 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • ok. 1 – 1,2 l domowego bulionu lub wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Pory, ziemniaki i jabłko umyć. Z pora zdjąć wierzchni liść, pokroić w talarki białą część. Ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlać sporo oleju, podgrzać. Wrzucić por i jabłko i szklić na niewielkim ogniu przez 5-7 minut mieszając od czasu do czasu, żeby por się nie przypalił. Dorzucić ziemniaki, zalać wodą lub bulionem, posolić. Gotować na niewielkim ogniu pod przykrywką ok. 30 – 35 minut aż warzywa zmiękną. Zmiksować, doprawić gałką muszkatołową (najlepiej zetrzeć świeżą) i pieprzem. Fajnie smakuje podana z orzechami włoskimi.

 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *