Zupa z fenkułu/a

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas gotowania: ok. 30 min.

Zupa z fenkułu/a

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas gotowania: ok. 30 min.

Dwa lata temu podjęłam walkę z alergią Antka, z którą wcześniej nie umiałam sobie poradzić. Wylądowałam u świetnej dietetyczki, która specjalizuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej i otrzymałam od niej kilkadziesiąt przepisów według kuchni pięciu przemian i każdego dnia gotowałam dla Antka różne potrawy. Na początku było ciężko, ale z tygodnia na tydzień nabywałam wprawy. Dzisiejszy przepis pochodzi z tamtego czasu, kiedy fenkuł był mi znany tylko z widzenia. Zupa do dziś należy do Antka ulubionych (poza rosołem, oczywiście) i, co jest najdziwniejsze, bardzo lubi ją Maja (generalnie mało przekonana do zup). Przepis nieco różni się od oryginału, pozmieniałam trochę proporcje.
  • 2 fenkuły (kopry włoskie)
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • masło klarowane/ olej
  • kumin (kmin rzymski)
  • sól, pieprz, kurkuma
  • kilka kropli cytryny
  • ok. 1,5 – 2 l wody/ bulionu domowego

Przygotowanie

Warzywa umyć, pietruszkę i ziemniaki obrać, wszystko pokroić. Do rozgrzanego garnka wrzucić masło (wlać olej), nie rozgrzewać zbyt mocno. Wrzucić pokrojoną w pióro cebulę i mieszając od czasu do czasu, zeszklić ją. Dodać pietruszkę, ziemniaki i fen kuły, posypać kuminem i dusić pod pokrywką ok. 5 min. mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Zalać wodą/ bulionem, nieco posolić, dodać szczyptę kurkumy i gotować pod pokrywką na niewielkim ogniu aż warzywa będą miękkie (20 – 30 min). Dodać sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz i wszystko zmiksować. W razie potrzeby dosolić.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *