Zapiekanka z ziemniaków z włoskim charakterem
Czas przygotowania: ok. 20 min, czas gotowania + zapiekanie: ok. 1 h
Mówi się o Poznaniakach Poznańskie Pyry. Jako rodzima Pyra Poznańska, podaję dzisiaj przepis na zapiekankę z pyrami czyli ziemniakami. Z włoskim charakterem. Zrobiłam ją dzisiaj na szybki piątkowy obiad. Rodzina pochwaliła i wszystko zjadła :-). A dzisiejszy rysunek jest autorstwa Mai.
Proporcje na 4 osoby
- 8-10 dużych ziemniaków
- olej
- 500 ml słodkiej śmietany (18% lub 30%)
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- duża garść orzechów włoskich
- spory kawał startego parmezanu
- posiekana natka pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz, oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 10 minut. W tym czasie obrać cebule, przekroić na pół i pokroić w pióro (czyli wzdłuż). Suszone pomidory pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Gdy będzie gorący, wrzucić cebulę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać pomidory, chwilę razem smażyć. Dolać śmietanę i gotować chwilę na niedużym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Dorzucić pokrojony w kawałeczki czosnek, dodać sól i przyprawy, orzechy, połowę parmezanu. Podgotowane ziemniaki odlać, przestudzić, pokroić na cienkie plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Wrzucić ziemniaki, wlać sos, wymieszać. Posypać resztą parmezanu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 45 – 50 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Podawać posypane natką i ewentualnie dodatkowo zmielonym pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.