Przepis na megaszybki makaron na Nowy Rok
Czas przygotowania: 15 minut
Dzisiaj przepis na megaszybki obiad na Nowy Rok. Po szaleństwach Sylwestrowej nocy trudno o chęci i siły, żeby przygotować pierwszego dnia Nowego Roku trzydaniową ucztę. Chyba, że ktoś zrobił to wcześniej lub ma mnóstwo pozostałości z ostatniej nocy 2013 roku. Szczęściarz! Pozostałym polecam makaron, do którego sos robi się w czasie jego gotowania. Najprostszy i dla mnie najlepszy ze wszystkich. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku.
Proporcje na 4 osoby
- opakowanie ulubionego makaronu 500 g
- ok. 50 – 70 g masła
- 2 – 3 ząbki czosnku
- spora garść zielonej pietruszki
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić makaron, dodać łyżkę soli. Czosnek obrać i drobno pokroić. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać (nie tylko listki, ale także gałązki, bo mają najwięcej aromatu). W czasie, gdy makaron się gotuje, roztopić na patelni masło, na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Wrzucić czosnek i mieszać przez chwilę. Krótko, żeby czosnek się nie przypalił (robi się gorzki), a niestety przypalić go bardzo łatwo. Odcedzić makaron, wymieszać z masłem i czosnkiem, rozłożyć na talerze. Posypać pietruszką, świeżo startym parmezanem (kupny starty nie jest tak aromatyczny) i zmielonym pieprzem.
Super przepis! Szczególnie dla tych, którzy mają inne plany na 1 stycznia niż siedzenie w kuchni :-)
Dzięki że wracasz do podstaw! Makaron mam, resztka grana padano jest, czosnek ,masło, oliwa i zioła zawsze. Jutro podaje megaszybki makaron! Dołączyłam do DNG na facebooku wiec będę na bieżąco.