
Zupa z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym
Czas przygotowania: ok. 20 min., czas gotowania: 40 min.
Okazuje się, że sezon dyniowy trwa. Dzisiaj na zakupach w moim ulubionym warzywniaku dojrzałam na podłodze trzy ogromne dynie (korbole, jak mówią niektórzy Poznaniacy). Oczywiście kupiłam wielki kawał postanawiając, że po raz kolejny ugotuję moje dwie ukochane zupy dyniowe. Pierwsze dynie pojawiły się już w sierpniu, a ja dwa razy w tygodniu gotowałam dyniówkę. Dla urozmaicenia na wiele sposobów, ale w pewnym momencie wyczułam opór Rodziny. Ile litrów zdążyliśmy zjeść? Dzisiaj przepis na zupę nieco orientalną z imbirem i mlekiem kokosowym. Sezonie dyniowy trwaj!
- ok. 2 – 2,5 kg dyni
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- papryczka chilli lub inna mniej ostra
- ok. 1,2 – 1,5 l wody
- mleko kokosowe (200 – 400 ml)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki. Najczęściej skóra jest bardzo twarda, więc żeby ułatwić sobie zadanie proponuję najpierw pokroić dynię na mniejsze kawałki a dopiero potem obierać, jest zdecydowanie łatwiej. Cebule pokroić w pióra (na pół i później wzdłuż – nie musi być bardzo cienko, i tak wszystko na końcu miksujemy), czosnek i papryczkę na kawałki. Uwaga przy chilli! Po krojeniu nie dotykać oczu, nie zakładać lub zdejmować soczewek! Najlepiej stosować rękawiczki (ja zawsze o nich zapominam :-(). Imbir zetrzeć na tarce. Rozgrzać garnek, wlać olej (np. rzepakowy lub z pestek winogron) i na ciepły wrzucić cebulę, chilli i imbir. Chwilę (ok. 2 min.) mieszać i dorzucić czosnek, nadal mieszać. Nie przypalić czosnku, bo robi się gorzki! Dorzucić kawałki dyni, wlać wodę, posolić. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Zmiksować, wlać mleko kokosowe, popieprzyć, ewentualnie dosolić. Można podać ze świeżą kolendrą i/ lub posypane delikatnie chilli w proszku.