Kapusta curry w mleku kokosowym

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas gotowania: 10 – 15 min.

Kapusta curry w mleku kokosowym

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas gotowania: 10 – 15 min.

Na pomysł połączenia swojskiej kapusty z egzotycznym curry i mlekiem kokosowym natknęłam się na blogu strawberriesfrompoland.pl. W wersji oryginalnej był proszek curry, który zastąpiłam pastą i powstało coś niesamowicie pysznego. Tylko trzy składniki (plus sól), kilka minut przygotowania i jest. Myślałam, że wystarczy na dwa dni, ale zjedliśmy od razu.
  • główka młodej kapusty
  • 1 – 3 łyżki żółtej pasty curry
  • 200 – 300 ml mleka kokosowego
  • masło klarowane
  • sól

Przygotowanie

Kapustę przeciąć na pół, wykroić głąb i posiekać kapustę. Rozgrzać garnek, roztopić ok. 2-3 łyżek masła klarowanego, dorzucić pastę (w ilości zależnej od preferowanej ostrości) i wymieszać razem, żeby pasta się rozpuściła. Dorzucić kapustę i dusić ją kilka minut, często mieszając, żeby się nie przypaliła. Wlać mleko i gotować kilka minut, dosolić do smaku. Kapusta powinna być twardawa, a nie rozgotowana.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *