Ciastka idealne

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia: ok. 15 min.

Ciastka idealne

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia: ok. 15 min.

Przepis na te ciastka znalazłam jakiś czas temu na blogu „Whiteplate” i od tego czasu robiłam je już wiele, wiele razy. I wiele razy chciałam przepis wrzucić na blog, ale nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo znikają natychmiast. Znikają nie tylko dzięki moim Domownikom, ale też na imprezach. Są odpowiednio słodkie, z wierzchu chrupiące, w środku ciągnące, po prostu idealne, rewelacyjne!!! I do tego robi się je bardzo szybko.
  • 150 g mąki razowej (u nas orkiszowa)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 70 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych (mieszam najczęściej ze słupkami migdałowymi)
  • 120 g masła (+ 10 g)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wrzącej wody

Przygotowanie

Wymieszać w misce mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe (słupki migdałowe), cukier trzcinowy. W garnku rozpuścić masło z miodem i wlać sodę rozpuszczoną w wodzie (polecam większy garnek, bo masa bardzo zwiększa swoją objętość i ucieka), wymieszać dokładnie. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać, a następnie uformować kulki (używam łyżki w kształcie takiej do lodów, tylko mniejszej), które po ułożeniu na blasze spłaszczyć nieco dłonią. Jeśli ciasto jest zbyt suche, rozpuścić jeszcze ok. 10 g masła i dodać do ciasta. Piec około 15-20 minut w temp. 160 st., aż ciasteczka zbrązowieją. Po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie, ale stwardnieją w trakcie stygnięcia.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *