
Sałatka prawie włoska
Czas przygotowania: ok. 10 min
Pomidory lubię tylko latem i jesienią czyli w sezonie. Poza nim sięgam po nie bardzo rzadko, bo są twarde i zupełnie bez smaku. Dzisiaj jednak miałam na nie taką ochotę, że kupiłam pomidorki koktajlowe. Zrobiłam je w najprostszy sposób, na włoską nutę. Prawie. Z serem mozarella i świeżym oregano. Tylko zamiast oliwy z oliwek użyłam tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (wielkopolskiego!!!). Smak prawie jak latem. A „prawie” czyni różnicę.
- pomidorki koktajlowe
- mozarella ( może być w wersji mini)
- świeże oregano (może też być bazylia czy szałwia)
- oliwa z oliwek lub dowolny dobry olej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidory i ser pokroić, zioła porwać lub posiekać. Polać oliwą/ olejem, doprawić. Gotowe!