
Surówka z młodych wiosennych warzyw
Czas przygotowania: ok. 15 min.
Po zimowych miesiącach pod znakiem warzyw gotowanych, pieczonych i duszonych, przyszedł w końcu czas na surowiznę. Pojawiły się już młode, świeże, polskie warzywa, z których zaczynam tworzyć surówki. Dzisiaj w roli głównej młoda kapusta.
- główka młodej kapusty
- pęczek rzodkiewek
- pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- ½ do 1 pęczka pietruszki
- 1-2 kalarepy
- majonez (lub jogurt)
- sól, pieprz, mielony kminek
Przygotowanie
Z kapusty oberwać zwiędłe liście. Główkę przeciąć na pół wzdłuż i każdą połówkę posiekać. Przełożyć do miski, wsypać ze 2 szczypty soli, ugnieść wszystko odstawić, żeby kapusta się „zmogła”. W międzyczasie umyć pozostałe warzywa, kalarepy obrać i z rzodkiewkami pokroić w słupki (lub jak kto woli). Cebule ze szczypiorem i pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać, dodając majonez (niewiele), lub, w wersji „light”, jogurt oraz przyprawy.