Surówka z młodych wiosennych warzyw

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Surówka z młodych wiosennych warzyw

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Po zimowych miesiącach pod znakiem warzyw gotowanych, pieczonych i duszonych, przyszedł w końcu czas na surowiznę. Pojawiły się już młode, świeże, polskie warzywa, z których zaczynam tworzyć surówki. Dzisiaj w roli głównej młoda kapusta.

  • główka młodej kapusty
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • ½ do 1 pęczka pietruszki
  • 1-2 kalarepy
  • majonez (lub jogurt)
  • sól, pieprz, mielony kminek

Przygotowanie

Z kapusty oberwać zwiędłe liście. Główkę przeciąć na pół wzdłuż i każdą połówkę posiekać. Przełożyć do miski, wsypać ze 2 szczypty soli, ugnieść wszystko odstawić, żeby kapusta się „zmogła”. W międzyczasie umyć pozostałe warzywa, kalarepy obrać i z rzodkiewkami pokroić w słupki (lub jak kto woli). Cebule ze szczypiorem i pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać, dodając majonez (niewiele), lub, w wersji „light”, jogurt oraz przyprawy.

 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *