Zapiekany fenkuł

Czas przygotowania: ok. 5 min., czas zapiekania: 20 min.

Zapiekany fenkuł

Czas przygotowania: ok. 5 min., czas zapiekania: 20 min.

Dzisiaj odkryłam duet idealny – fenkuł i parmezan! Do tego jedynie sól i pieprz oraz nieco oliwy i soku z cytryny. W prostocie siła!!!
  • 1 fenkuł
  • kawałek startego na drobnych oczkach parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Fenkuła umyć, przekroić wzdłuż i każdą połówkę w poprzek na plastry. Włożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko, najlepiej dłońmi, żeby fenkuł został dobrze pokryty wszystkimi przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 10 minut. Po tym czasie posypać fenkuł parmezanem i iec jeszcze kolejne 10-12 minut.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Jeden komentarz

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *