Zapiekany fenkuł
Czas przygotowania: ok. 5 min., czas zapiekania: 20 min.
Dzisiaj odkryłam duet idealny – fenkuł i parmezan! Do tego jedynie sól i pieprz oraz nieco oliwy i soku z cytryny. W prostocie siła!!!
- 1 fenkuł
- kawałek startego na drobnych oczkach parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Fenkuła umyć, przekroić wzdłuż i każdą połówkę w poprzek na plastry. Włożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko, najlepiej dłońmi, żeby fenkuł został dobrze pokryty wszystkimi przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 10 minut. Po tym czasie posypać fenkuł parmezanem i iec jeszcze kolejne 10-12 minut.
Zapraszam na sok z kopru!