Ciastka PRL-u (bez pieczenia)

Czas przygotowania: 15 min.

Ciastka PRL-u (bez pieczenia)

Czas przygotowania: 15 min.

Ten przepis znalazłam wczoraj na blogu „Mama alergika gotuje” i łza mi się w oku zakręciła – to były ciasteczka mojego dzieciństwa czyli czasu, jak napisała Autorka „gdy w sklepach na półkach było niewiele, żeby nie powiedzieć, że tylko ocet”. Oczywiście ciastka zrobiłam natychmiast, nieco tylko zmieniając przepis. Smak był taki, jakim go zapamiętałam sprzed tych kilku lat :).
  • 125 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 7 łyżek mleka (u nas ryżowe)
  • 2 łyżki kakao (ja biorę 1 kakao i 1 karobu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść płatków migdałowych
  • około 2 szklanek płatków owsianych

Przygotowanie

Masło, cukier, kakao (karob) i mleko rozpuścić w garnku na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Kiedy masa zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień do minimum, dodać ekstrakt i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy migdały i stopniowo płatki, wszystko mieszamy. Masa powinna być zwarta, ale nie za sucha, więc być może potrzeba będzie nieco mniej płatków. Łyżeczką wykładać masę na papier do pieczenia. Najlepiej poczekać aż masa stężeje i wtedy jeść (jest to bardzo trudne – to czekanie).
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *