Korzenne ciasto czekoladowe (bezglutenowe)

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: 35-40 min.

Korzenne ciasto czekoladowe

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: 35-40 min.

Przepis ten znalazłam kilka lat temu w książce „Nigella Świątecznie” i już nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Po prostu. I dodatkowo jest bezglutenowe, bo zamiast mąki dodaje się mielone migdały.
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • skórka starta z mandarynki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • sok z mandarynki
  • 15 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 50 g migdałów w płatkach

Przygotowanie

Składniki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki, żeby osiągnęły temp. pokojową. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (czyli czekoladę z masłem w kawałkach wkładamy do miski, która umieszczamy na garnku, w którym jest nieco wody. Podgrzewamy – para z garnka ogrzewa czekoladę z masłem i wszystko się rozpuszcza). Chwilę przestudź. Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera (najpierw ucieraj przez chwilę same jajka, później stopniowo dodawaj cukier) i wanilią aż będą gęste, jasne i puszyste. Masa powinna zwiększyć objętość dwu a nawet trzykrotnie. Delikatnie wmieszaj do masy zmielone migdały, cynamon, goździki, startą skórkę i kawę. Przełóż delikatnie do masy czekoladowej. Całość przelej do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz ok. 35 – 40 min. w temp. 180 st. Zrób polewę: wlej sok z mandarynki na małą patelnię, dodaj masło, cukier i cynamon. Stop na jednolitą masę, chwilę podduś, żeby zgęstniała. Dodaj migdały, jeszcze chwilę pomieszaj. Rozłóż na przestudzonym cieście.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *