
Korzenne ciasto czekoladowe
Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: 35-40 min.
Przepis ten znalazłam kilka lat temu w książce „Nigella Świątecznie” i już nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Po prostu. I dodatkowo jest bezglutenowe, bo zamiast mąki dodaje się mielone migdały.
- 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 150 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- skórka starta z mandarynki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- sok z mandarynki
- 15 g masła
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 50 g migdałów w płatkach
Przygotowanie
Składniki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki, żeby osiągnęły temp. pokojową. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (czyli czekoladę z masłem w kawałkach wkładamy do miski, która umieszczamy na garnku, w którym jest nieco wody. Podgrzewamy – para z garnka ogrzewa czekoladę z masłem i wszystko się rozpuszcza). Chwilę przestudź. Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera (najpierw ucieraj przez chwilę same jajka, później stopniowo dodawaj cukier) i wanilią aż będą gęste, jasne i puszyste. Masa powinna zwiększyć objętość dwu a nawet trzykrotnie. Delikatnie wmieszaj do masy zmielone migdały, cynamon, goździki, startą skórkę i kawę. Przełóż delikatnie do masy czekoladowej. Całość przelej do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz ok. 35 – 40 min. w temp. 180 st. Zrób polewę: wlej sok z mandarynki na małą patelnię, dodaj masło, cukier i cynamon. Stop na jednolitą masę, chwilę podduś, żeby zgęstniała. Dodaj migdały, jeszcze chwilę pomieszaj. Rozłóż na przestudzonym cieście.