Kruche ciasteczka pomarańczowo-imbirowe

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas pieczenia: 10 – 15 min.

Kruche ciasteczka pomarańczowo-imbirowe

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas pieczenia: 10 – 15 min.

Wałek z wzorkami zobaczyłam po raz pierwszy kilka miesięcy temu w magazynie „Kuchnia” i od razu go zapragnęłam. Moje pragnienie spełniło się w Wigilię, gdy Gwiazdor ukryty pod postacią Magdy, mojej ukochanej szwagierki, zostawił mi go pod choinką. Piękny wałek z jabłkowym wzorem przebył dzisiaj chrzest bojowy, pomagając mi wykonać cudne kruche ciasteczka. Inspirowałam się przepisem z „Moich wypieków”, ale trochę go pozmieniałam, dodając przede wszystkim skórkę z pomarańczy i imbir.
  • 200 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
  • 1 jajko
  • 400 g mąki (u mnie jak zwykle mieszana biała z razową)
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy (wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem)
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera lub szybko wyrobić palcami (najpierw mocno wszystko posiekać nożem). Gdy składniki połączą się w jednolite ciasto, owinąć je folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę (można na noc). Partiami rozwałkowywać i foremkami (lub szklanką) wycinać wzory. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. ok. 10 – 15 min., aż brzegi ciastek zaczną się przyrumieniać. Po wyciągnięciu studzić na kratce.
Jeśli ktoś używa wałka z wzorkami, to procedura jest dłuższa. Po rozwałkowaniu ciasta zwykłym wałkiem (należy je podsypać mąką), raz przejechać wałkiem z wzorami, mocno dociskając. Później wykrawać ulubione kształty. Takie surowe ciastka włożyć jeszcze do lodówki na przynajmniej 15 min. i dopiero potem piec.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *