
Kruche ciasto z wiśniami
Czas przygotowania: ok. 25 min., czas pieczenia: ok. 1 h
Przepis na to ciasto mam od lat w moim zeszycie z przepisami. Długo go nie robiłam, bo o nim zupełnie zapomniałam. Wczoraj, gdy kupiłam wiśnie na targowisku z myślą o cieście, przypomniał mi się ten przepis. Odkopałam go… i gotowe. Ciasto jest genialne.
- 150 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- ekstrakt waniliowy
- 2 i ¼ szklanki mąki (u nas orkiszowa)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 80 dkg wypestkowanych wiśni (1 kg całych)
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Wrzuć do miski wszystkie składniki i wyrób je ręcznie lub za pomocą miksera. Podziel ciasto w proporcji 1/3 i 2/3 i zrób kule. Owiń je w folię i schowaj do lodówki. Przygotuj nadzienie: rozgrzej w garnku masło, dodaj wiśnie i cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne. Dodaj mąkę rozprowadzoną w wodzie (przy braku mąki kukurydzianej, użyłam ziemniaczanej, ale wzięłam mniej mąki, ok. 1,5 łyżki), wymieszaj, zagotuj i mieszając pogotuj jeszcze 2 minuty. Szybko wstaw garnek do zimnej wody i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Większą kulką wylep formę do tarty formując wyższe brzegi, wstaw jeszcze do lodówki. Z mniejszej kuli powycinaj paski, rozłóż je na desce i także chwilę schłodź w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyjmij z lodówki formę z ciastem, wypełnij ją przestudzoną masą wiśniową. Poukładaj na niej paski. Możesz je dodatkowo posypać cukrem trzcinowym. Zapiekaj ok. godziny. Gdy paski zaczną za bardzo się rumienić, przykryj formę folią aluminiową. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostaw je jeszcze na 2 godziny i dopiero wtedy pokrój na porcje.