Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii z grzankami

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia i gotowania: ok. 1 h

Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii z grzankami

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia i gotowania: ok. 1 h

Zupa z pieczonych pomidorów pojawiła się na blogu 2 lata temu, jest królową sezonu letniego. Robię ją przynajmniej dwa razy w tygodniu i, ku mojemu zdziwieniu, nie słyszę narzekań, że za często, że już czas na coś innego itp. Co więcej, zjada ją Antek, zajadły wróg wszelkich warzyw i owoców. W zeszłym tygodniu wzbogaciłam ją o cukinię, którą też wcześniej upiekłam. Efekt mnie bardzo mile zaskoczył. Zupa jest przepyszna, delikatniejsza niż z samych pomidorów i zasmakowała wszystkim.
Tutaj pewna refleksja na temat dań z wykorzystaniem świeżych pomidorów (a także w puszkach czy w formie pulp i passat). W sierpniu i wrześniu pomidory są często bardzo dojrzałe i słodkie. W takiej sytuacji do dań nie muszę dodawać żadnego słodu. Jednak teraz, w lipcu, pomidory są jeszcze mocno kwaśne, tym bardziej, że słońca jest w tym miesiącu niewiele. Z tego powodu, większość dań z ich udziałem, dosładzam miodem lub syropem klonowym albo daktylowym czy po prostu cukrem trzcinowym.
  • 1-1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 większa cukinia lub 2-3 mniejsze
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • masło klarowane/ olej z pestek winogron
  • świeże zioła (oregano, tymianek, rozmaryn)
  • ok. 1 l bulionu/ wody
  • sól, pieprz, wybrany słód
  • kilka skibek dobrego chleba pokrojonych w kosteczkę
  • oliwa

Przygotowanie

Pomidory i cukinie umyć. Pomidory przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia wnętrzem do góry. Cukinie pokroić w plastry i także ułożyć na blaszce. Powtykać między warzywa nieobrane ząbki czosnku. Wszystko polać delikatnie oliwą, nieco posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 st. cukinie wyciągnąć po pół, godziny, pomidory piec jeszcze 15-20 min. Rozgrzać garnek, roztopić tłuszcz i poddusić na nim posiekaną cebulę. Dorzucić pomidory, wyciśnięty czosnek i cukinie, dorzucić zioła. Dodać sól, pieprz i wybrany słód. Gotować ok. 10-15 minut, całość zmiksować, jeśli trzeba, jeszcze doprawić. Ja, ze względu na Antka, który nie zje żadnych „fafołów”, przecieram zupę przez sitko, żeby była gładka. Jeśli jednak skórki pomidorów i cukinii oraz zioła nie przeszkadzają, można zakończyć na miksowaniu. Zupę podaję z grzankami. Robię je w ten sposób, że pokrojone kawałki chleba dość obficie skrapiam oliwą, często posypuję suszonym tymiankiem lub oregano. Wcieram oliwę i zioła, żeby równomiernie pokryły kawałki chleba. Rozkładam na blaszce i zapiekam (po wyciągnięciu warzyw) w piekarniku w 180 st. przez ok. 15 min.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *