Makowe ciasteczka/ ciastka z makiem
Czas przygotowania: ok. 25 min., czas pieczenia: ok. 20 min.
Mak kojarzy się z Bożym Narodzeniem, więc te ciasteczka makowe są pierwszym przepisem, który można wykorzystać do przygotowania świątecznej uczty. Znam je od lat, bo piekła je zawsze moja Mama, a przepis pochodzi z Jej książki kucharskiej, która ma pewnie ze 40 lat. To z niej pochodziła większość słodkości, które jadłam w dzieciństwie. Ciągle sobie obiecuję, że ją przestudiuję i jeśli znajdę coś fajnego, to dam znać. A w tym przepisie urzekły mnie ilości składników, przede wszystkim 24 dkg masła (dla niewtajemniczonych: kostka masła to 25 dkg). Podaję je w wersji oryginalnej.
- 36 dkg mąki
- 12 dkg cukru pudru (ja użyłam trzcinowego)
- 24 dkg zimnego masła
- 1 żółtko
- ekstrakt waniliowy
- 10 dkg suchego maku
Przygotowanie
Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Siekamy wszystko nożem, a gdy składniki się połączą, zarabiamy krótko rękami. Można także wyrobić je za pomocą miksera. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut, choć nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy, wycinamy foremką i układamy na blasze. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Ja używam mąkę razową i cukier trzcinowy, więc ciasteczka wychodzą ciemniejsze. Z białej mąki i cukru pudru będą jaśniejsze.
Ja używam mąkę razową i cukier trzcinowy, więc ciasteczka wychodzą ciemniejsze. Z białej mąki i cukru pudru będą jaśniejsze.