![](http://dziekujeniegotuje.pl/wp-content/uploads/2014/05/img336.jpg)
Muffinki w majowej odsłonie z truskawkami i białą czekoladą
Czas przygotowania: 10 min., czas pieczenia: 20 min.
Przepis na muffiny już kiedyś się pojawił, ale była to wersja zimowa. Dzisiaj wrzucam wersję majową – ze świeżymi truskawkami i białą czekoladą. Upiekłam je w nocy, rano prawie zniknęły. Zostało małe conieco do południowej kawy.
- 2 szklanki mąki (najczęściej łączę pszenną zwykłą z razową, tak „pół na pół”)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 85 g masła
- szczypta soli
- ok. 20 truskawek pokrojonych w kawałki
- tabliczka białej czekolady, posiekana
Przygotowanie
Masło roztopić w garnku, przestudzić. Dodać maślankę, wbić jajka. W drugiej misce wymieszać składniki suche. Wymieszać suche z mokrymi wraz z truskawkami i czekoladą (tylko do połączenia składników, niewielkie grudki są wskazane). Nakładać do foremek do 2/3 wysokości i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 18 – 20 minut.
jejku! ja bym mogła takie muffinki na śniadanie jeść :)
zapraszam: cafeteria-katarynka.blogspot.com
:D