Tarta pełna orzechów z syropem klonowym

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 1 h 10 min.

Tarta pełna orzechów z syropem klonowym

Czas przygotowania: ok. 20 min., czas pieczenia: ok. 1 h 10 min.

Przyznam szczerze, że wcale nie myślałam o nowych przepisach na nadchodzące święta. Po pierwsze, mam spory zbiór naszych ulubionych, które powtarzamy co roku i nikt raczej nie odczuwa potrzeby nowości. Po drugie, jest tyle inspiracji w sieci, tyle pysznych, pięknie podanych potraw, że stwierdziłam, że chyba już nic nowego nie wymyślę. A jednak… Zainspirowała mnie Nigella, której książkę ze świątecznymi przepisami przeglądałam sobie któregoś wieczoru przed zaśnięciem, odkładając na chwilę czytany kryminał. Znalazłam w niej przepis na „pyszny placek pekanowy z dodatkami”, który mocno przerobiłam, żeby było prościej i szybciej, i mniej słodko (Nigella słodzi wszystko niemiłosiernie). I wyszło pysznie.
    Kruchy spód
  • 180 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki (u nas orkisz, ale pszenna oczywiście może być)
  • Wierzch

  • 150 ml syropu klonowego
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2-3 garści różnych orzechów (ja użyłam migdałów, włoskich i brazylijskich)

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. W średniej wielkości misce żaroodpornej połączyć masło, olej, wodę, cukier i sól. Wstawić miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach. Wyciągnąć miskę ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszać szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być takie lekko świecące tłuszczem. Przenieść ciasto na formę do tarty i rozprowadzić za pomocą łopatki lub łyżki. Docisnąć ciasto palcami bo boków blachy, nakłuć je widelcem. Wstawić znowu do piekarnika na około 15 minut. Odstawić, żeby przestygło i zabrać się za wierzch. W garnku, na małym ogniu, roztopić syrop klonowy z masłem, wymieszać i odstawić, żeby masa przestygła. Na przestudzonym cieście porozkładać orzechy. Do przestudzonej masy wbić jajka, dodać sól i dokładnie wszystko wymieszać. Delikatnie wlać wszystko na ciasto, najlepiej za pomocą łyżki, żeby orzechy nie spłynęły. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *