Przepis na błyskawiczne ciasteczka czekoladowe
Czas przygotowania: 25 min.
Za chwilę Sylwester i coś słodkiego na pewno się przyda. Zamiast/ oprócz paluszków, chipsów, czekolady, żelków, cukierków itd. postawcie na stole własnoręcznie upieczone ciasteczka. Najłatwiejsze na świecie! Przepis znalazłam kilka lat temu w książce „Nigella świątecznie” i nie wyobrażam sobie już bez nich Świąt. Robi się je błyskawicznie, więc mogą stanowić słodkie SOS o każdej porze roku. U mnie stanowią. Podstawowe składniki są z reguły dostępne na co dzień. I dwie kolejne zalety: świetnie sprawdzają się do pieczenia z dziećmi, bo zabawa jest jak z plasteliną oraz… niewiele do zmywania. Smacznego!
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Utrzyj czyli dobrze wymieszaj masło z cukrem – mikserem lub trzepaczką. Dodaj pozostałe składniki i znowu wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je na grubszy placuszek. Układaj na blaszce zachowując odstępy, bo ciastka trochę urosną. Piecz 15 min w temp. 170 st. Po wyciągnięciu mogą być nieco miękkie, ale stwardnieją po przestudzeniu. Najlepiej szybko przełożyć je na kratkę lub zimną powierzchnię.
Świetny pomysł z obrazkami do przepisów! Trzymam kciuki.