Karmelizowane cykorie w sosie z pomarańczy

Czas przygotowania: 10 - 15 min.

Karmelizowane cykorie w sosie z pomarańczy

Czas przygotowania: 10 - 15 min.

Cykoria to w moim domu trudny temat. Ja ją uwielbiam, reszta nie znosi, więc przygotowuję ją tylko dla siebie. Połączenie nieco gorzkiego smaku cykorii ze słodyczą soku z pomarańczy, przełamaną octem jabłkowym – dla mnie rewelacja. Na to świeżo zmielony czarny pieprz i danie gotowe.
  • 3 cykorie
  • masło klarowane
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Cykorie opłukać, osuszyć i przekroić na pół wzdłuż. Na patelni roztopić masło, ułożyć na niej połówki cykorii stroną przekrojoną na dół. Smażyć kilka minut aż się zezłocą. Przewrócić, posypać cukrem i dalej smażyć czekając, aż się skarmelizuje. Uważać, żeby się nie przypaliły. Wlać sok z pomarańczy z octem, posolić i gotować kilka minut, aż cykoria nasiąknie sosem (można ponownie przewrócić na drugą stronę), a sos zgęstnieje. Cykorie wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *