Pieczone buraki z sosem musztardowym

Czas pieczenia: ok. 1 h., czas przygotowania: ok. 15 min.

Pieczone buraki z sosem musztardowym

Czas pieczenia: ok. 1 h., czas przygotowania: ok. 15 min.

Zima to czas wszelkich bulw i korzeni. Często sięgam po ziemniaki, buraki, marchew, pietruszkę, seler… I ciągle wymyślam coś nowego, żeby nie było nudno. Dzisiaj połączenie buraka, sera koziego i orzechów – podobno jest to połączenie idealne.
  • kilka niedużych buraków
  • garść orzechów laskowych
  • kawałek koziego sera
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu/ syropu klonowego
  • sok z cytryny/ ocet jabłkowy
  • oliwa/ olej z orzechów laskowych
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Pieczemy w 200 st. aż będą miękkie, zajmuje to najczęściej około godziny. W międzyczasie podprażamy orzechy na gorącej, suchej patelni, siekamy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach (twardy) lub kroimy na nieduże kawałki (miękki). Robimy sos: mieszamy musztardę z miodem/ syropem, dolewamy do smaku cytrynę lub ocet jabłkowy. Mieszamy trzepaczką i wlewamy stopniowo oliwę lub olej i nadal ubijamy trzepaczką. Sos zrobi się gęsty. Próbujemy czy jest odpowiednie wyważenie słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy miód/syrop lub cytrynę/ ocet. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w cienki plastry. Rozkładamy na talerzu. Posypujemy serem i orzechami, polewamy sosem, nieco solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *