Sałatka z grillowanym bakłażanem
Czas przygotowania: ok. 30 min., czas oczekiwania: ok. 30 min.
Bardzo lubię bakłażany, ale tylko jeść, nie lubię ich przygotowywać. Obsmażanie wiąże się z otłuszczoną kuchenką, którą muszę czyścić, a serdecznie tego nie znoszę. Można je oczywiście opiec w piekarniku, ale takie mi mniej smakują. Dzisiaj się jednak zmobilizowałam i usmażyłam 2 bakłażany z których zrobiłam pyszną sałatkę. Przede mną mycie tłustej kuchenki :(.
- 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
- 2-3 pomidory, najlepiej różne odmiany (ja miałam czerwone i żółte)
- pół cebuli
- pół pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie
Bakłażany umyć, odciąć końce. Pokroić je na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm posolić z obu stron i położyć na sicie. Zostawić je na pół godziny. Po tym czasie spłukać plastry wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozbywamy się w ten sposób goryczki. Rozgrzać patelnię (zwykłą albo grillową), wlać oliwę (olej) i obsmażyć je z dwóch stron. Bakłażany, niestety, bardzo chłoną tłuszcz, więc często trzeba dolewać w czasie smażenia. Można podobno obsmażać bez tłuszczu, ale nigdy tego nie robiłam. Lubię takie „napite”. Po usmażeniu odsączyć je z tłuszczu na ręczniku papierowym, przestudzić. Pomidory pokroić, cebulę i pietruszkę posiekać. Wymieszać wszystko z oliwą, solą i pieprzem.