
10-cio minutowe ciasto
Czas przygotowania: ok. 10 min., czas pieczenia: ok. 30 min.
Jest to przepis z serii „muszę to jak najszybciej zrobić”. Znalazłam go 3 dni temu na blogu White Plate, zrobiłam w tempie błyskawicznym wczoraj wieczorem i rano, do zdjęcia, ocalał tylko ten jeden kawałek. Proste, ale jakże pyszne ciasto. W oryginale pieczony był z dżemem, ja zamiast tego powrzucałam wszystkie świeże owoce, które miałam w domu, czyli jabłka, brzoskwinie, maliny i jagody.
- 250 g mąki pszennej (u mnie biała wymieszana z razową)
- 150 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g płatków owsianych
- 1 jajko
- ulubione owoce lub dżem/ konfitura
Przygotowanie
Masło, mąkę(i), płatki, cukier i jajko szybko zagnieść palcami. Można na ½ h włożyć do lodówki (nie trzeba). Ciasto podzielić na 2 części, tak w proporcji 2/3 do 1/3. Większą częścią wylepić tortownicę (średnica ok. 30 cm), rozłożyć owoce (lub posmarować dżemem), mniejszą część pokruszyć jak kruszonkę. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.
Zrobiłam palce lizać i faktycznie robi się ekspresowo😀😋
Cieszę się :-), polecam inne dania.
Witam, zrobiłam wersję bezglutenowa dla mojego dziecka (maka kokosowa z gryczaną 😊😉)palce lizać dziękuję za szybki przepis😊😊😊uwialbiam takie😊😊😊🤗🤗🤗
bardzo się cieszę, zapraszam po inne przepisy :-)