10-cio minutowe ciasto

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas pieczenia: ok. 30 min.

10-cio minutowe ciasto

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas pieczenia: ok. 30 min.

Jest to przepis z serii „muszę to jak najszybciej zrobić”. Znalazłam go 3 dni temu na blogu White Plate, zrobiłam w tempie błyskawicznym wczoraj wieczorem i rano, do zdjęcia, ocalał tylko ten jeden kawałek. Proste, ale jakże pyszne ciasto. W oryginale pieczony był z dżemem, ja zamiast tego powrzucałam wszystkie świeże owoce, które miałam w domu, czyli jabłka, brzoskwinie, maliny i jagody.
  • 250 g mąki pszennej (u mnie biała wymieszana z razową)
  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce lub dżem/ konfitura

Przygotowanie

Masło, mąkę(i), płatki, cukier i jajko szybko zagnieść palcami. Można na ½ h włożyć do lodówki (nie trzeba). Ciasto podzielić na 2 części, tak w proporcji 2/3 do 1/3. Większą częścią wylepić tortownicę (średnica ok. 30 cm), rozłożyć owoce (lub posmarować dżemem), mniejszą część pokruszyć jak kruszonkę. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Komentarze

  1. Witam, zrobiłam wersję bezglutenowa dla mojego dziecka (maka kokosowa z gryczaną 😊😉)palce lizać dziękuję za szybki przepis😊😊😊uwialbiam takie😊😊😊🤗🤗🤗

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *