Sezon na świeżość. Sałatka z młodych liści szpinaku

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Sezon na świeżość. Sałatka z młodych liści szpinaku

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Gdy byłam dzieckiem, szpinak podawany był jedynie w formie rozgotowanej brei. Serwowały go w tej postaci i bacie, i mamy, i oczywiście przedszkola. W takiej postaci nie dało się go lubić, była to zatem zmora mojego i moich rówieśników dzieciństwa. Na szczęście dzisiaj podanie szpinaku jest znacznie bardziej przyjazne, dzięki czemu nie jest już wrogiem numer 1 tylu dzieci. Surowe młode listki w niczym, na szczęście, nie przypominają koszmaru dzieciństwa, są za to doskonałą bazą dla różnych sałatek.
  • spora garść młodego szpinaku (można kupić w workach w formie tzw. baby lub pozostawić najmniejsze listki z zakupionego teraz młodego szpinaku)
  • kilka truskawek
  • ser kozi/ ser pleśniowy
  • garść orzechów włoskich
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • oliwa/ olej z pestek winogron
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Listki szpinaku wypłukać, odsączyć, rozłożyć na talerzu. Na nich poukładać pokrojone kawałki sera, plastry truskawek i orzechy (można je wcześniej podprażyć). Wymieszać ocet balsamiczny z miodem w takiej proporcji, żeby zrównoważyć smaki, dodać oliwę/ olej i wymieszać. Polać sałatkę tuż przed podaniem. Posypać pieprzem.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *