Czwartkowe ciasteczka owsiane - superszybkie
Czas przygotowania: ok. 10 min., czas pieczenia: ok. 15 min.
Dzisiaj bardzo zapragnęłam moich ukochanych owsianych ciasteczek. Przyznaję, że jestem ciasteczkowym fanem. Torty, babki, biszkopty – to nie moja bajka, nawet tiramisu mnie nie zachwyca. Natomiast ciasteczka, tarty, placki – UWIELBIAM!!! Przepis na te ciasteczka znalazłam już dawno w sieci, nie pamiętam źródła. Dzisiaj zrobiłam je w takiej wersji, żeby mógł je zjeść także Antek. Do tej pory piekłam mu jeden rodzaj ciastek, tzw. zdrowych, które smakowały tylko jemu. A dzisiaj, po raz pierwszym, mógł jeść to co my. I oszalał kompletnie. Po zjedzeniu pierwszego wyciągał cały czas rękę mówiąc: „mniam mniam daj, mniam mniam daj”. I dostał kolejne trzy. Resztę schowałam na jutro.
Przepis podaję w wersji oryginalnej. Dla Antka zastąpiłam cukier puder jego zdrowym (i bezkalorycznym) odpowiednikiem, zamiast proszku do pieczenia użyłam kamienia winnego a mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Maja i Łuki, uczuleni na słowo „zdrowe”, nie wyczuli różnicy. Uffff…
Przepis podaję w wersji oryginalnej. Dla Antka zastąpiłam cukier puder jego zdrowym (i bezkalorycznym) odpowiednikiem, zamiast proszku do pieczenia użyłam kamienia winnego a mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Maja i Łuki, uczuleni na słowo „zdrowe”, nie wyczuli różnicy. Uffff…
- 1 kostka miękkiego masła
- ½ kubka cukru pudru
- 3 kubki płatków owsianych
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 kubek mąki
- dowolne bakalie (u mnie dzisiaj żurawina)
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania zwartej kuli. Schładzamy ją ok. 15 min. w lodówce (choć nie jest to konieczne). Robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, układamy na blaszce zachowując niewielki odstęp, bo ciastka nieco urosną. Pieczemy w 180 st. do zrumienienia (ok. 15 min.)