Kakaowe ciasto bananowe
Czas przygotowania: 5 min.
Przepis Sophie Dahl na ciastochlebek bananowy jest na blogu od ponad dwóch lat. Robię go często, bo wszyscy go uwielbiamy a przygotowanie jest błyskawiczne. Antek też może go jeść, więc tym ciastem załatwiam sobie jego podwieczorek do przedszkola. Dzisiaj jego zmieniona wersja z jabłkiem, które sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Do tego kakao (u nas częściej karob czyli mączka chleba świętojańskiego, która często zastępuje kakao dla alergików (Antek)), które nadaje mu czekoladowy smak. Możecie zamiast kakao dodać posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady lub, w wersji max, dodać to i to.
- 75 g roztopionego i przestudzonego masła
- 4 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki kakao
- 170 g mąki razowej
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 jajko, rozkłócone czyli lekko rozmieszane
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
Rozgniecione banany, roztopione przestudzone masło, cukier, mąkę, jajko, sodę, sól, kakao i starte na tarce jabłko (duże oczka) wymieszać widelcem w misce. Foremkę keksową wysmarować olejem, wlać ciasto i piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 st. około 45 minut. Przestudzić i wtedy wyjąć.