
Muffinki razowe z rabarbarem i makiem
Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia: 20 min.
Przepis na muffinki jest już na blogu, ale z innymi dodatkami. Dzisiaj pora na rabarbar, który obecnie przerabiam na wszelkie sposoby. Kompot rabarbarowy robię codziennie i, ku mojej wielkiej radości, cieszy się coraz większym powodzeniem. Pije go nawet Antek, który jeszcze w zeszłym roku nie chciał go nawet spróbować. Wczoraj wieczorem po raz pierwszy dorzuciłam go do muffinek, do tego sypnęłam nieco maku dla lepszego efektu i dziś rano mój wypiek zebrał mnóstwo pochwał. Za chwilę powtarzam całą procedurę.
- 2 szklanki mąki razowej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 85 g masła
- szczypta soli
- 4- 5 łodygi rabarbaru, obranego
- garść maku
Przygotowanie
Masło roztopić w garnku, przestudzić. Dodać maślankę, wbić jajka. W drugiej misce wymieszać składniki suche. Wymieszać suche z mokrymi wraz z drobno pokrojonym rabarbarem i makiem (tylko do połączenia składników, niewielkie grudki są wskazane). Nakładać do foremek do 2/3 wysokości i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 18 – 20 minut.