
Prosty jabłecznik z orzechową kruszonką
Czas przygotowania: ok. 15 – 20 min., czas pieczenia: ok. 1 h
Odkąd przyszła jesień, często piekę dla nas różne ciasta. Widzę, że wszyscy mamy zwiększone zapotrzebowanie na słodkie, może organizm chce sobie zbudować ochronną warstwę tłuszczu przed zimą? Najchętniej piekę ciasto bananowe, bo robi się banalnie, a zawsze wychodzi. Dorzucam czasami kawałki gorzkiej czekolady, jeśli mam taką pod ręką, cukier najczęściej zastępuję syropem klonowym, bo brązowe, bardzo dojrzałe banany, których używam, są tak słodkie, że niewiele więcej słodu im potrzeba. Piekę też oczywiście moje najukochańsze kruche ciasta ze śliwkami oraz najróżniejsze z dodatkiem jabłek. W tym cieście pięknie komponują się z orzechami laskowymi, których wielki kosz stoi w piwnicy i mam nadzieję, wystarczy na całą zimę.
-
Kruszonka
- 100 g orzechów laskowych (można proporcjonalnie wymieszać z mąką razową)
- 30 – 50 g cukru trzcinowego
- 50 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
- 140 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego (zwykły także może być)
- 2 jajka
- 225 g maki (u nas orkisz)
- 1,5 g proszku do pieczenia (używam wegańskiego)
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 6 – 7 jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
- 3 łyżki mleka (u nas roślinne)
Ciasto
Przygotowanie
Składniki kruszonki rozdrabniamy za pomocą blendera do momentu, aż się połączą. Orzechy mają być w niewielkich kawałkach, a nie w postaci proszku). Gotową masę włożyć do lodówki i zabrać się za ciasto. Za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodać jedno jajko, a gdy składniki połączą się w jednorodną masę, dopiero drugie. Gdy masa ponownie będzie gładka, zmniejszyć obroty miksera do minimum i ucierać dalej, dodając po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać jabłka i wszystko delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem tortownicę napełnić ciastem, na nim rozłożyć wyciągniętą z lodówki kruszonkę. Piec ok. godziny w temp. 180 st. Jeśli ciasto będzie się za szybko rumienić, nakryć folią aluminiową.