Podwójnie truskawkowy mus jaglany

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Podwójnie truskawkowy mus jaglany

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Ten mus jest tak truskawkowy, że kasza jaglana jest prawie niewyczuwalna. Pyszny pomysł na śniadanie i drugie śniadanie. I na podwieczorek.
  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 2 kubki mleka (owsianego/ ryżowego/ zwykłego)
  • ok. 2 kubków truskawek
  • miód/ cukier trzcinowy
  • szczypta soli

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przepłukać 2 razy na sicie wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami mleka i gotować na niewielkim płomieniu ok. 15-20 minut aż płyn zostanie wchłonięty. Truskawki umyć, obrać. Ponad połowę wrzucić do garnka, dodać nieco wybranego słodu i chwilę pogotować, żeby się nieco rozpadły i pojawił się syrop. Zmiksować kaszę wraz podgotowanymi truskawkami oraz tymi świeżymi, dorzucić szczyptę soli, w razie potrzeby także cukier lub syrop klonowy. Można też wykorzystać już wcześniej ugotowaną kaszę (można ją 3-4 dni przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu). Wtedy przygotowanie tego dania zabierze nie więcej niż 5 minut.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *