
Podwójnie truskawkowy mus jaglany
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Ten mus jest tak truskawkowy, że kasza jaglana jest prawie niewyczuwalna. Pyszny pomysł na śniadanie i drugie śniadanie. I na podwieczorek.
- 1 kubek kaszy jaglanej
- 2 kubki mleka (owsianego/ ryżowego/ zwykłego)
- ok. 2 kubków truskawek
- miód/ cukier trzcinowy
- szczypta soli
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać 2 razy na sicie wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami mleka i gotować na niewielkim płomieniu ok. 15-20 minut aż płyn zostanie wchłonięty. Truskawki umyć, obrać. Ponad połowę wrzucić do garnka, dodać nieco wybranego słodu i chwilę pogotować, żeby się nieco rozpadły i pojawił się syrop. Zmiksować kaszę wraz podgotowanymi truskawkami oraz tymi świeżymi, dorzucić szczyptę soli, w razie potrzeby także cukier lub syrop klonowy. Można też wykorzystać już wcześniej ugotowaną kaszę (można ją 3-4 dni przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu). Wtedy przygotowanie tego dania zabierze nie więcej niż 5 minut.