Okazuje się, że limonka i ziemniak to świetny duet. Pomysł na połączenie tych dwóch smaków w zupie znalazłam na blogu qmamkasze.pl. Zmieniłam nieco skład i ugotowałam zupę raz, później drugi, wczoraj był już trzeci a zaraz nastawiam kolejny garnek. Smakuje wszystkim, a to nie zdarza się często…
- ok. 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła klarowanego/ oleju
- szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
- pieprz świeżo mielony
- 1,5 – 2 l wody
- 3 – 4 liście kaffiru (liście z drzewa limonkowego)
- utarta skórka z 1 limonki/ sok z limonki
- (świeża zielona kolendra)
Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy na mniejsze części. Limonkę parzymy. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Dodajemy pieprz, rozmaryn i sól. Mieszamy i zakrywamy przykrywką na około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wlewamy wodę, dorzucamy liście kaffiru (do dostania na regałach kuchni świata) i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Wyciągamy liście, blendujemy na gładką masę, do której bezpośrednio wciskamy sok z limonki. Jeśli trzeba, doprawiamy. Podajemy z zielonymi listkami kolendry (niekoniecznie).
O autorze
Ola Kopczyńska
Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.
Zobacz wszystkie przepisy Ola Kopczyńska →